En tandläkare i Stockholm ger råd vid ”Död tand”

Vad är ”död tand” och vilken behandling rekommenderas? En tandläkare i Stockholm ger råd i en artikel med rubriken ”Vad innebär död tand”.

Två olika tillfällen – som död tand kan uppstå

Död tand kan uppstå av två olika orsaker:

  • Trauma

Trauma innebär en fysisk skada. Det kan exempelvis vara en skada som uppstår vid en bilkrock eller vid idrottsutövning. Skadan kommer plötsligt och kan skapa stor smärta. Det finns tandläkare i Stockholm som har öppet nattetid men det vanligaste är att vård söks dagen efter. Är det allvarliga skador uppsöks istället akutmottagningen på sjukhuset.

  • Karies m.m.

Den andra orsaken är kariesangrepp och att bakterier har kunnat förstöra förutsättningarna för tänderna. Tanden kan därmed bli så dålig att den klassas som död.

Tips för bättre tandvård – från tandläkare i Stockholm

Att skydda sig mot skador via trauma är inte helt lätt. Oturen kan alltid vara framme och att motionera är viktigt. Att däremot hindra bakteriernas framfart är betydligt lättare.

  1. Borsta tänderna varje dag

Grunden för en god tandhälsa är att borsta tänderna två gånger per dag. Detta i ca 2 minuter och med 2 cm tandkräm (med flour). Då minskar risken för plack och bakterier avsevärt. Generellt är det lättare att borsta riktigt bra med en eltandborste.

  1. Använd munskölj

Om en tandläkare rekommenderar munskölj bör även detta användas. Följ instruktionerna på förpackningen. Det kan exempelvis vara skölj som bekämpar bakterier och förbättrar andedräkten.

  1. Använd tandtråd

För vissa är tandvård med tandtråd ett måste. Tråden kommer åt mellan tänderna på ett sätt som tandborste och tandkräm inte gör.

  1. Ät gärna – men sällan

Mat, godis och fika skadar inte tänderna – om det inte sker för ofta. Vid varje tillfälle skapas en syraattack och dess styrka beror delvis på utifrån vad som äts. Att ”småäta” innebär alltså att syraattacker sker oftare och att bakterierna får större chans att frodas.

Efter sura produkter så som citron och apelsin kan ett glas vatten drickas då den sura syraattacken är relativt kraftig på tänderna.

Källa: Informationen ovan är från en tandläkare i Stockholm som, via en blogg, delar med sig av tips och råd om bättre tandhälsa. Företagsnamnet är medvetet borttaget.